Užitečné informace

Jak napsat životopis

Jak napsat životopis

Zaujala vás některá z našich pracovních nabídek? Než na ni odpovíte, věnujte čas přípravě přehledného životopisu (latinsky curriculum vitae, zkráceně CV). Zasláním vhodně sestaveného životopisu výrazně zvýšíte šanci na úspěch ve výběrovém řízení

Pokud jste již byli osloveni k pohovoru v personální agentuře CentralWork, naši konzultanti vám ochotně a zdarma pomohou s úpravou případných nedostatků v životopise. Připravíme vás na výběrové řízení u budoucího zaměstnavatele! 

Hlásíte se na méně kvalifikovanou pracovní pozici a nejste si jistí, zda zvládnete dát životopis dohromady? Nebojte, jsme tu pro vás a rádi vám s životopisem pomůžeme. 

Formát životopisu  

Elektronická podoba dokumentu je dnes už samozřejmostí. Využijte například textový editor Word, soubor můžete následně uložit do formátu PDF, aby již nešel měnit. Pokud se chcete odlišit, můžete si zvolit mezi dostupnými vzory a šablonami. Pamatujte však, že obzvlášť při tvorbě dokumentů jako CV, je méně více a se svojí kreativitou to nepřehánějte. Podstatná je také délka samotného životopisu. Konzultantům denně procházejí rukama desítky profilů kandidátů a ocení tedy stručnost, ideální je 1, max. 2 stránky A4. Doplňující informace můžete uvést v motivačním dopise.

Co by měl životopis obsahovat?

Základní údaje:

  • jméno a příjmení
  • datum narození
  • adresa bydliště
  • telefonní číslo
  • e-mailová adresa

Kontaktní údaje si pečlivě zkontrolujte. 

Stěžejní částí životopisu jsou údaje o vašich pracovní zkušenostech. Řaďte je chronologicky od nejnovějších po nejstarší. Uveďte dané období, název zaměstnavatele, místo výkonu práce, pracovní pozici a stručně doplňte hlavní činnosti. Obsahuje vaše praxe „hluchá místa“? Nebojte se uvést například studijní volno, kariérní pauzu, rekvalifikaci nebo cestování. Buďte upřímní a připravte se, že se vás na podrobnosti zeptáme. 

Pro výkon některých povolání je nezbytné příslušné odborné vzdělání nebo požadavek na minimální dosažené vzdělání. Uveďte dobu studia, název školy, studijní obor a obdržený titul. Pokud máte středoškolské vzdělání, nemusíte uvádět základní školu. Studovali jste odlišný obor? Nevadí. Častěji rozhodují prokazatelné zkušenosti. 

Nezapomeňte doplnit jazykové schopnosti včetně dosažené úrovně, počítačové znalosti a další dovednosti – ideálně ty, které souvisejí s náplní práce. Pokud se ucházíte o pozici, kde je vyžadována aktivní znalost anglického nebo jiného jazyka, rovnou přiložte CV daném jazyce

O vaší aktivitě pozitivně referují i absolvované kurzy a další vzdělávání. Máte zajímavý koníček? Nestyďte se s ním na závěr životopisu pochlubit.  

Naše tipy:

  • přehlednost – využijte mezery, odrážky, tučné písmo, nepřehánějte to s barvami, pozor na přehnanou originalitu 
  • stručnost – uveďte jen to podstatné s ohledem na vybranou pracovní pozici
  • pravopis – vyvarujte se chyb v dokumentu, životopis si případně nechte zkontrolovat 
  • pravdivost – uvádějte vždy správné a pravdivé údaje, zjištěné nepřesnosti například v uvedených jazykových znalostech nepůsobí dobře a mohou vést až k vyřazení z výběrového řízení
  • kontrola – před odesláním e-mailu s vaší reakcí ověřte, zda máte připojeny všechny náležitosti (životopis, motivační dopis), zkontrolujte správného adresáta, tj. název potenciálního zaměstnavatele či personální agentury a nezapomeňte na správný název pozice, o niž se ucházíte

Další články

Jak uspět při hledání práce

Jak uspět při hledání práce

Výhody zaměstnání u nás

Výhody zaměstnání u nás

Všechny články

Nenašli jste vhodnou pracovní pozici?

Nechejte nám na sebe číslo.

Zavoláme vám zpět.

Nebo nám zavolejte.

Rádi vám zodpovíme veškeré dotazy.